• Laddar...

Golvguide - Välja vinylgolv

Funktionellt och estetiskt
Att välja ett vinylgolv har traditionellt handlat om att hantera fukt, spill och slitage i rum som kräver mycket städning. Vinyl är nämligen väldigt tåligt och lättskött. Det är också varmt och tyst att gå på. Vinylgolv har en naturligt god akustik som kan förbättras ytterligare med en textilbaksida. Funktionaliteten hos vinyl är särskilt uppskattad av barnfamiljer och husdjursägare.

Idag finns såväl funktionella som estetiska skäl att välja ett vinylgolv till alla typer av rum. Tarketts designteknik är så förfinad att ett vinylgolv med trämönster ser ut precis som ett golv av riktigt trä. Vi trycker långa sektioner för att undvika att mönster repeteras och präglar ytan till en realistisk textur.

Du kan också välja att installera ett vinylgolv själv (i våtrum ska dock alltid en GVK-auktoriserad fackman utföra installationen). Många produkter kommer i löslagda varianter som kan läggas direkt på underlaget. Det gör att rum med vinylgolv lätt kan uppdateras utan att man behöver dra igång ett stort renoveringsprojekt. Läs mer här.

Vinylklickgolv från Tarkett Placeholder

Vilket typ av vinylgolv ska jag välja?

Det finns två huvudtyper av vinylgolv. Vinyl i ett skikt (homogen vinyl) och vinyl i flera skikt (heterogen vinyl). Vinyl i ett skikt blir mer slitstarkt och lättare att återvinna. Vinyl i flera skikt får större designvariation eftersom det så kallade dekorskiktet kan tryckas i vilket mönster som helst.

Både homogen vinyl och heterogen vinyl finns på rulle. Vinyl i flera skikt finns även som plank eller plattor, och omfattar klickvinyl.

Tarketts vinylgolv är uppdelade först efter material, sedan efter kollektion. Se vår kollektionsöversikt för ett stort antal mönster och färger.

Homogen vinyl (iQ)
iQ är det mest högpresterande av våra homogena vinylgolv. De är vattentäta och tåliga mot alla typer av fläckar. De kan återställas till nyskick vid slitage. iQ-golven är dessutom en helt svensk produkt som uppfanns, tillverkas och återvinns i svenska Ronneby.

Tillsammans med arkitekterna på Note Design Studio tog vi fram den prisbelönta kollektionen iQ Surface. iQ Surface, där färger och mönster kan kombineras till olika designuttryck och iQ Megalit, som har en design inspirerad av naturliga mineraler, finns att köpa för dig som privatperson.

iQ-golven är perfekta i kök och badrum där det flexibla materialet ger möjlighet att klä inredningen i samma lättskötta material som golvet.

Vinyl på rulle (Iconik)
Vinylgolv på rulle är praktiska, prisvärda och flexibla golv. De är exceptionellt tåliga och lättskötta och står emot både klackar och klor. Flexibiliteten gör att du kan göra uppvik längs kanter och runt rör. Med dessa golv förvandlar du lätt ett rum från arbetsrum till barnrum till gästrum utan för stora investeringar eller påverkan av undergolvet. Besök våra kollektioner under namnet Iconik för att läsa mer.

Vinylgolv i plank- eller plattformat (iD)
Vinylgolv i plank- eller plattformat är ett snyggt, slitstarkt och lättskött golvmaterial med ultramatt yta som ger ett väldigt naturtroget intryck.

Golven installeras antingen med en klicklösning eller med nedlimning. Våra kollektioner av klickvinyl heter iD Click Ultimate 55 och iD Inspiration Click Solid 55, och erbjuder många designmöjligheter. För vackra stenmönster finns även iD Inspiration 55 för nedlimning.

Kollektionerna består av robusta och väldesignade golv som kan installeras ovanpå befintliga golv, så länge ytan är tillräckligt hård och plan.

Vinylgolv från Tarkett Placeholder

Är vinylgolv bra för hälsan?

Alla våra vinylgolv är ftalatfria med låga emissioner. Mjukgöraren vi använder idag är godkänd för livsmedelsförpackningar och leksaker för barn under tre år. Samtliga golv är fria från biocider, det vill säga antibakteriella tillsatser, sedan många år tillbaka. Det här, tillsammans med vår fortsatta satsning på låga VOC-emissioner, innebär att alla våra vinylgolv bidrar till en bra inomhusmiljö. Läs mer här.

Är vinylgolv bra för miljön?

Vinylgolv har god potential att ingå i en cirkulär ekonomi. Vi kan till 100 procent återvinna alla våra homogena vinylgolv och vi tillverkar dem av cirka 30 procent återvunnen råvara (mestadels produktionsspill). Andra typer av vinylgolv kan inte återvinnas än men utvecklingen går snabbt. Målet är att allt utrivet material vi samlar in ska gå tillbaka till produktion och bli till nya golvprodukter av samma kvalitet. Läs mer här.

Alla vinylgolv

Våra vinylgolv är tåliga, prisvärda och lättstädade. De är även mjuka och tysta att gå på. Vi har ett brett utbud av vinylgolv med olika design, läggningsmöjligheter och egenskaper. 

Köp vinylgolv