• Laddar...

Golvguide - Välja trägolv

Trä är ett levande material med oändliga variationer. Det är vackert, funktionellt och naturligt hållbart – och gör våra trägolv till ett tidlöst hantverk som passar nästan överallt. Men att välja ett golv som ska leva lika länge som huset det ligger i kräver lite eftertanke. Vad betyder ett parkettgolv för dig? Hur ska det se ut? Vilken känsla är du ute efter? Här går vi igenom lite av det som vi tycker spelar in när man ska köpa ett golv.

Exklusivt eller enkelt?

Vi erbjuder flera riktigt exklusiva parkettgolv. Rutmönster i olika varianter såsom holländskt parkett. En fiskbensparkett som kan läggas i klassiskt mönster eller andra kreativa uttryck. Breda plankgolv med rustik karaktär eller skandinavisk känsla.

Priset på ett parkettgolv påverkas av råvarans typ, plankornas format samt vilken eller vilka ytbehandlingar du väljer.

Ett plankgolv kostar mer än ett trestavsgolv (gjort av mindre träbitar) eftersom du får ut färre hela plankor från ett träd. Du kan alltså välja ett golv ur en exklusiv kollektion som Prestige eller Heritage, men få ner priset genom att välja trestav.

Ett transparent golv kostar oftast mindre än ett laserat, då lasering (infärgning) är ett extra moment i processen.

Men även våra enklare parkettgolv håller samma höga kvalitet. I kollektionerna Pure och Shade har vi tagit fram prisvärda golv i ett stort utbud av nyanser som passar samtida inredningstrender. Pure består av transparenta golv. I Shade är golven laserade.

Har du begränsad budget men vill ändå ha ett riktigt trägolv? Då finns Viva, ett trägolv med fanér av ädelträ. På grund av ett tunnare ytskikt går Viva inte att slipa om. Å andra sidan är golvet extra hårt och slitstarkt på grund av ett hårdare mellanskikt. Vi tog fram Viva för rum med extra mycket slitage, t.ex. barnrum.

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Transparent eller färg?

Ett traditionellt trägolv är transparent, dvs har träets naturliga färg med bara olja eller lack som skydd. För att få en nyans av vitt, grått, svart eller brunt behöver golvet laseras. Lasyr är en halvgenomskinlig färg som bevarar träets karaktär men ger möjlighet till ett stort antal nyanser.

Låt dig inspireras av våra trägolvskollektioner och hitta din personliga favorit.

Matt eller blank ytbehandling? Kort om skillnader och skötsel.

Valet mellan matt och blankt trägolv har traditionellt handlat om att välja mellan blank lack och matt olja som ytbehandling. Så är det inte riktigt längre.

Lackade golv blir extra slitstarka och lättstädade. Men hos oss kan du välja mellan blank och matt lack. En blank lack är den mest lättstädade. En matt lack ger ett naturligare utseende. Den matta lacken kräver dock lite mer rengöring eftersom en matt yta alltid drar till sig mer damm än en blank. Läs mer om skötsel av lackade parkettgolv.

Det mest naturliga utseendet får du med en hårdvaxolja. Hårdvaxoljade golv måste underhållas regelbundet, men åldras då vackert och naturligt och har en lång livslängd. En fördel med hårdvaxolja är att det är möjligt att punktbehandla golvet om det uppstår slitage. Läs mer om skötsel av hårdvaxoljade parkettgolv.

Proteco ExtraMatt – matt yta och enkelt underhåll
Känns valet mellan lack och hårdvaxolja svårt? I kollektionen Grace tar vi det bästa från båda. Grace är ett Svanenmärkt golv ytbehandlat med Proteco ExtraMatt, en specialutvecklad matt lack som kombinerar det enkla underhållet av ett lackat golv med de naturliga utseendet av ett oljat. Läs mer om Grace.

Livligt, lugnt eller uttrycksfullt?

Träets ytstruktur och färgvariationer kan helt förändra hur ett rum ser ut och är därför viktigt att fundera över när du väljer ditt plankgolv. Olika delar av råvaran ger golvet dess alldeles egna karaktär, och vi har delat in dem i tre kategorier för att hjälpa dig att hitta rätt.

Lugn

En stillsam känsla med få kvistar och mindre variationer i färg och struktur, vilket är idealiskt för en minimalistisk och modern inredning.

Livlig

Här finns en större variation i färg och struktur, med tydliga och fler kvistar. Den här typen av golv ger ett varmt intryck och skapar ett klassiskt, rustikt utseende.

Utrycksfull

Här är uttrycket fullt av karaktär, med stora kvistar, sprickor, små hål och spännande variation i färg och struktur. Vill du ha en lantlig stil eller ett oputsat industriellt utseende är detta ett perfekt val.

Hård eller mjuk borstning?

Borstning handlar om att bearbeta brädans yta för att framhäva dess naturliga textur. Det vi kallar “borstning” ger en lätt borstning som lyfter fram trämönstret och den visuella effekten av trä. “Djup borstning” går lite djupare vilket förstärker det rustika uttrycket. Vår “antikborstning” är en rundad borstning som lyfter detaljerna i träets struktur vilket ger en mjuk och levande känsla.

Vilket träslag ska jag välja?

Vi tillverkar golv av olika träslag: Ask, bok, björk och ek. Träslagen skiljer sig åt i utseende och hårdhet. Utseendet är det som har störst inverkan när du väljer ett golv, besök våra trägolvskollektioner för bilder och inspiration.

Ask – Hårt, tåligt, livligt mönster med ljus ytved som mognar till en varm, gyllene ton.
Bok – Röda/gyllene färgtoner som åldras elegant.
Björk – Mjukare träslag i ljusa nästan skimrande toner.
Ek – Hårt, tåligt i många olika mönster och färger. Mognar till en gyllene ton.

Kan jag slipa om trägolvet?

En vanlig fråga som trägolvsköpare brukar ställa i golvbutiker är om “golvet går att slipa om”.

För nästan alla av Tarketts trägolv är svaret “ja”. De flesta av våra golv har samma grundkonstruktion av tre skikt: en bottenplatta, ett mellanlager och ett ytskikt. De två första lagren tillverkar vi av gran eller fur som växer snabbare än ädelträ. Det översta lagret, slitskiktet, är av ädelträ. Det är detta som går att slipa om 2-4 gånger beroende på produkt och slitage. När man slipar ett trägolv kommer utseendet att förändras vad gäller färg, struktur och hur ytan upplevs. Ett slitet golv behöver inte alltid slipas om, det kan räcka med att göra en ytbehandling. Läs mer om att slipa golv här.

Kontakta oss om du har frågor.

Relaterat innehåll

Alla parkettgolv

Vi kombinerar hantverk med toppmodern produktion för att ge dig vackra och funktionella parkettgolv. Ett parkettgolv är naturligt hållbart med färger och variationer som skapar en ombonad känsla i ditt hem.

Köp parkettgolv

Lägga parkettgolv

Oavsett om du ska lägga en askparkett i sovrummet eller en ekparkett i matsalen vill vi guida dig rätt. Innan du ska lägga ditt parkettgolv är det viktigt att läsa igenom våra läggningsanvisningar noggrant.

Lägga parkettgolv