• Laddar...

Så lägger du ett parkettgolv

Att lägga parkettgolv kan vara ett sätt att förnya utseendet på ett rum. Denna text är en guide för hur du på bästa sätt lägger ett parkettgolv, oavsett om det gäller en ekparkett i matsalen eller en askparkett i sovrummet. Innan du ska lägga golvet, läs igenom våra läggningsanvisningar noggrant och följ sedan anvisningen steg för steg för att säkerställa att ditt nya golv inte bara ser fantastiskt ut utan också håller länge. Se läggningsanvisningar för flytande trägolv.

Materialets speciella förutsättningar

Parkettgolv är gjort av trä – ett material som sväller och krymper beroende på hur inomhusklimatet förändras. Parkettgolv läggs ofta flytande vilket innebär att golvet inte spikas eller limmas fast i underlaget.

När man lägger ett flytande golv lämnar man ett mellanrum mellan golvet och väggarna så att det finns utrymme för golvet att svälla. Mellanrummet kallas rörelsefog och bör vara minst 8-10 mm runt hela rummet.

Golvet måste ha möjlighet att svälla även vid trösklar, dörrkarmar, trappor och i skarven mot andra golv, det vill säga det får inte låsas fast – så även här behövs det rörelsefogar. Dölj rörelsefogen med en golvlist eller golvsockel.

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Förbered och planera

Alla våra parkettgolv är klickgolv och går snabbt och enkelt att lägga. Det är möjligt att lägga parkettgolv direkt på existerande plast- eller trägolv, men ytan/underlaget måste vara fast, plant, rent och torrt. Är det små svackor i undergolvet kan dessa fyllas upp med grålumppapp.

Om du misstänker fukt i undergolvet eller om golvet ska läggas på en betongplatta krävs en ångspärr. Läs mer om detta i vår läggningsanvisning.

Tänk igenom hur golvet ska ligga. En generell regel är att lägga plankorna i den riktning som ljuset kommer i från. Om rummet är smalt ska brädorna ligga i rummets längdriktning. Mät upp rummets bredd (minus rörelsefogens totala bredd på cirka 16-20 mm) och se om sista brädraden kommer att bli smalare än 5 cm. Om så är fallet bör du kapa några cm på första brädraden du lägger.

Några tips när du ska lägga parkettgolv

Temperaturen före, under och efter läggning ska vara minst 18° C. Luftens relativa fuktighet ska ligga mellan 30–60 % RF.

Öppna flera paket och sortera plankorna så att du får en harmonisk färgövergång och att brädorna med kvistar och färgvariationer är jämt fördelade över rummet.

Lägg den första brädan längs väggen. Mät ut var du behöver kapa för att nästa ska passa. Lämna en rörelsefog på minst 8-10 mm mellan golv och vägg runt hela rummet.

Gör en markering, såga av och tryck fast den andra brädan i den första. Fortsätt på nästa rad. Använder du stick- eller cirkelsåg ska du såga brädan från baksidan. Använder du fogsvans så såga från ovansidan. När alla brädorna är på plats tar du bort kilarna och täcker rörelsefogen med golvlister.

Verktyg som behövs för att lägga parkettgolv:

  • Hammare

  • Fogsvans

  • Stick- eller cirkelsåg

  • Tumstock

  • Vinkelhake

  • Penna

  • Borr

  • Stämjärn

  • Tarketts slagkloss och slagjärn (vid läggning av Viva med låssystem Ultraloc) 

Läggning trägolv verktyg Placeholder

Relaterat innehåll

Lägga golv

Oavsett om du väljer ett slitstarkt vinylgolv till köket, ett charmigt laminatgolv eller ett elegant parkettgolv till vardagsrummet är det viktigt att du har rätt verktyg och att du följer våra instruktioner noggrant.

Läs mer om golvläggning

Alla parkettgolv

Vi kombinerar hantverk med toppmodern produktion för att ge dig vackra och funktionella parkettgolv. Ett parkettgolv är naturligt hållbart med färger och variationer som skapar en ombonad känsla i ditt hem.

Köp parkettgolv