• Laddar...

Lägga laminatgolv - Tips och instruktioner

Att lägga laminatgolv är enkelt då brädorna lätt fogas samman utan lim eller specialverktyg. Information om hur du ska gå till väga hittar du nedan. Läs alltid våra utförliga läggningsanvisningar innan du påbörjar arbetet, se anvisningarna för Woodstock, Woodstock SoundLogic, Woodstock Longboards och för Woodstock Herringbone.

Laminatgolvets speciella förutsättningar 

Laminatgolv består till stor del av trä – ett material som sväller och krymper beroende på hur inomhusklimatet förändras.

Laminatgolv läggs flytande vilket innebär att golvet inte spikas eller limmas fast i underlaget. När man lägger ett flytande golv lämnar man ett mellanrum mellan golvet och väggarna så att det finns utrymme för golvet att röra på sig. Mellanrummet kallas rörelsefog och bör vara minst 8-10 mm runt hela rummet.

Golvet måste ha möjlighet att röra på sig även vid trösklar, dörrkarmar, trappor och i skarven mot andra golv, det vill säga det får inte låsas fast – så även här behövs det rörelsefogar. Du döljer rörelsefogen med en list eller sockel.

Förbered och planera

Laminatgolv kan läggas direkt på ett existerande plast- eller trägolv, men ytan måste vara fast, plan, ren och torr. Om du misstänker fukt i undergolvet eller om golvet ska läggas på en betongplatta krävs en ångspärr. Läs mer om detta i våra utförliga läggningsbeskrivningar.

Tänk igenom hur golvet ska ligga. En generell regel är att lägga brädorna i den riktning som ljuset kommer i från. Om rummet är rektangulärt ska brädorna ligga i rummets längdriktning. Mät upp rummets bredd (minus rörelsefogens totala bredd på cirka 16-20 mm) och se om sista brädraden kommer att bli smalare än 5 cm. Om så är fallet bör du kapa några cm på första brädraden du lägger. 

Läggning av golvet

Låt laminatgolvet anpassa sig till temperaturen i det rum där det ska läggas genom att placera förpackningarna i rummet minst 48 timmar innan installationen. Temperaturen före, under och efter läggning måste vara minst 18° C. Luftens relativa fuktighet ska ligga mellan 30–60 % RF. 

Laminatgolvets design upprepas på ungefär på var tionde bräda, försök därför att undvika två liknande brädor sida vid sida. Lägg den första brädan längs väggen. Mät ut var du behöver kapa för att nästa ska passa. Lämna en rörelsefog på 8-10 mm mellan golv och vägg runt hela rummet. 

Gör en markering, såga av och tryck fast den andra brädan i den första. Fortsätt på nästa rad. Tänk på vilken såg du använder vid kapningen av golvet. Använder du stick- eller cirkelsåg ska du såga brädan från baksidan. Använder du fogsvans såga från ovansidan. 

När alla brädorna är på plats, tar du bort kilarna och täcker rörelsefogen med golvlister

Tillbehör för laminatgolv

Välj rätt tillbehör för ditt laminatgolv! Notera att Woodstock SoundLogic har en integrerad akustikbaksida och ska därför inte kompletteras med ytterligare underlagsmaterial. För övriga laminatgolv rekommenderar vi grålumppapp. Woodstock och Woodstock Longboards kan även kombineras med Tarkofoam och Tarkoflex.

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Grålumppapp Placeholder

Golvtillbehör

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Grålumppapp

312 SEK
Köp
Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkoflex II 2 mm 15 m2 Placeholder

Golvtillbehör

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkoflex II 2 mm 15 m2

678 SEK
Köp
Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkofoam II, 2 mm 15 m2 Placeholder

Golvtillbehör

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkofoam II, 2 mm 15 m2

303 SEK
Köp
Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkofoam II, 2 mm 70 m2 Placeholder

Golvtillbehör

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkofoam II, 2 mm 70 m2

1 330 SEK
Köp
Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkoflex II 2 mm 70 m2 Placeholder

Golvtillbehör

Trägolvstillbehör - Underlagsmaterial | Tarkoflex II 2 mm 70 m2

2 996 SEK
Köp

Relaterat innehåll

Lägga golv

Oavsett om du väljer ett slitstarkt vinylgolv till köket, ett charmigt laminatgolv eller ett elegant parkettgolv till vardagsrummet är det viktigt att du har rätt verktyg och att du följer våra instruktioner noggrant.

Läs mer om golvläggning

Laminatgolv

Laminat är ett fantastiskt golvmaterial för ditt hem. Det är snyggt och erbjuder många stilar utan att kosta för mycket. Det är också slitstarkt, reptåligt och passar speciellt bra för familjer med hundar och barn.

Köp laminatgolv