• Laddar...

Hållbarhet - Tarketts våtrumsmattor och vinylgolv

Det är lätt att få känslan att plast är något som måste väljas bort om vi ska leva hållbart och rädda vårt klimat. Men tekniken går framåt och vi kan idag inte bara återvinna stora mängder vinylgolv utan har så smått också börjat ersätta fossil råvara med biobaserad. Så kan plast verkligen vara ett hållbart material?

På Tarkett arbetar med plast enligt följande principer:

  • Den plast vi tillverkar varken innehåller eller ger ifrån sig potentiellt skadliga ämnen som t ex ftalater eller biocider. Det är viktigt för inomhusmiljön men också avgörande för att plasten ska kunna återvinnas.

  • Vi investerar i tekniker för att framställa plast med biobaserad istället för fossil råvara, ett alternativ som idag finns tillgängligt för två kollektioner.

Vinylgolv och cirkulär ekonomi

Tack vare ny banbrytande teknik kan Tarketts homogena vinylgolv tillverkade efter 2009 gå tillbaka till produktionen som råvara i nya golv. De gamla utrivna golven transporteras till vår anläggning i Ronneby där de smulas ner till granulat, tvättas rena från lim och spackel och torkas. Homogena vinylgolv från Tarkett kan alltså redan ingå i en cirkulär ekonomi. 

För både homogen och heterogen vinyl har Tarkett alltid återvunnit produktionsspillet från vår egen tillverkning. Sedan 90-talet har vi också samlat in och tagit tillbaka installationsspill, eller läggarspill. Att denna infrastruktur för insamling och återvinning fanns på plats var en förutsättning för nästa steg: Att samla in och återvinna använda golv när de rivs ut. 

Målet är att allt material vi samlar in ska gå tillbaka till produktionen och bli till nya produkter av samma kvalitet. Här har vi kommit olika långt med olika produkter.

Placeholder

Vinylgolv och inomhusmiljö

Gemensamt för alla våra vinylgolv är att de är ftalatfria med låga emissioner. Den mjukgörare vi använder idag är godkänd för livsmedelsförpackningar och leksaker för barn under tre år. Samtliga golv är också sedan många år fria från biocider, det vill säga antibakteriella tillsatser. Det här, tillsammans med vår fortsatta satsning på låga VOC-emissioner, gör att samtliga vinylgolv från oss bidrar till en bra inomhusmiljö. 

Redan 2009 började vår anläggning i Ronneby att använda ftalatfria mjukgörare vid produktionen av homogena plastgolv. 2014 påbörjades introduktionen av ftalatfri teknologi i samtliga Tarketts tillverkningsenheter för vinylgolv. 

Vinylgolv och klimatet

Det som var omöjligt för tio år sedan är standard idag. Alla våra homogena vinylgolv kan vi återvinna till 100 procent och de tillverkas av cirka 30 procent återvunnen råvara (mestadels produktionsspill). Andra typer av vinylgolv kan fortfarande inte återvinnas, till exempel på grund av material som inte kan separeras, men utvecklingen går snabbt. Vad vi ser som en större utmaning är att faktiskt få tillbaka golven när de rivs ut, många år efter att de har installerats. Här arbetar vi för att öka medvetenheten i branschen.

Även om plast av rätt kvalitet kan återvinnas och återvinnas igen är råvaran i den första produkten fortfarande fossil. Därför investerar vi även i tekniker för att tillverka plast av biobaserad råvara (skogsavfall) istället för av fossil olja. I proffskollektionen iQ Natural har fossil råvara ersatts med biobaserad enligt principen för massbalans. Räknat på hela livscykeln ger en kollektion som iQ Natural 60 % lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med traditionella homogena vinylgolv. 

Relaterat innehåll

Vinylgolv

Våra vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem. Ett golv som är lätt att leva med helt enkelt.

Köp vinylgolv

Tarketts arbete för hållbarhet och cirkuläritet

MILJÖ

Med en cirkulär ekonomi behöver ekonomisk tillväxt inte ske på bekostnad av jordens resurser. I en cirkulär ekonomi blir ett gammalt golv till råvara i ett nytt. Material cirkulerar i ett kretslopp där ingenting slängs eller förbränns.

Läs mer om vårt miljöarbete