• Laddar...

Golvguide - Välja våtrumsmatta till badrum

Att renovera ett badrum innebär en rad viktiga beslut. Det är en stor investering, det påverkar hemmets värde och det måste göras professionellt. Men framförallt är badrummet ett rum vi vill trivas med. Badrummet ska vara både funktionellt och snyggt.

Vad är ett våtrum?

Få människor tänker på sina badrum, toaletter och tvättstugor som “våtrum”. Men termen är relevant när det kommer till renovering. Våtrum måste byggas med våtrumsgodkända material och installeras enligt Boverkets Byggregler för att t.ex. hemförsäkringar ska gälla vid skador. Våtrum är branschtermen för alla ytor i hemmet som måste skyddas mot fuktskador. Som våtrum räknas badrum, dusch, toalett, tvättstuga och utrymmen med varmvattenberedare. De höga säkerhetskraven på våtrum har gjort att badrumsrenoveringar kräver en professionell installatör.

Våtrumsmatta från Tarkett Placeholder

Fyra anledningar att välja våtrumsmatta istället för kakel och klinker

1. Säkerhet
De vanligaste orsakerna till vattenskador i badrum är läckage där tätskiktet ansluter till golvbrunnen eller rör. Läckage genom golvets tätskikt är vanligare än läckage genom vägg. För väggar sker flest läckage genom väggar klädda med kakel. Fuktbelastningen på tätskiktet kan bli större med keramiska ytskikt än med matta. Hur rören läggs har också stor betydelse för säkerheten. Svaga punkter är alltså fogar, skarvar, brunnar, rör och material i skikt där fukt kan ansamlas.

2. Installationstid
En våtrumsmatta är både tätskikt och ytskikt på en gång. Det gör att installationen kräver färre steg än t.ex. kakel som först kräver en tätskiktsinstallation. En professionell golvläggare kan ofta installera en våtrumsmatta på två dagar (utöver rivning och om det inte finns särskilda behov för rörläggning). Det gör att du slipper bo flera veckor utan badrum.

3. Skötsel
Många människor som lever med kaklade badrum upplever dem som arbetsamma att städa. Fogarna blir smutsiga, kaklet måste poleras. En våtrumsmatta moppar man bara av med milda rengöringsmedel och vatten. Ett badrum eller en tvättstuga inredd med Aquarelle är snabbstädad och därför lätt att hålla ren. Inga starka kemikalier behövs.

4. Pris
Badrum är notoriskt svåra att prissätta. Men en fingervisning är att prislappen för att inreda ett medelstort badrum med Aquarelle ligger mellan 30 - 40 000 kronor. Att helkakla samma badrum med kakel och klinker hamnar lätt på det fyrdubbla.

Två-, tre-, eller fyrametersmatta?

Aquarelles våtrumsmattor för golv skärs till efter längd. Det vanligaste formatet ger en bredd på två meter. Mattan är följsam, lätt att jobba med och förlåtande mot ojämna underlag. Tvåmetersmattan begränsar dock vilka mönster som är möjliga. Har du ett rum som är bredare än två meter måste du lägga en skarv på golvet och då går det inte att mönsterpassa. Det blir också lätt dragningar i mönstret vilket inte fungerar om du vill ha t.ex. ett golv med rutor.

Tre- och fyrametersmattan är en annan typ av matta som vi utvecklade för att kunna erbjuda mönstrad design. Den är glasfiberarmerad och mer formstabil. Den är också mindre följsam och kräver mer av installatören eftersom den är svårare att kränga över rör och trycka ner i golvbrunnar. Men det finns också installatörer som föredrar vår tremetersprodukt. Den är mjuk att ligga och jobba på, lätt att skära i och kräver mindre temperaturer vid svetsning. När mattorna väl är installerade är det ingen skillnad på två- och tre- eller fyrametersmattan.

Hur mycket material behöver jag köpa?

Aquarelle våtrumsvägg installeras horisontellt (med möjlighet att installera några mönster vertikalt). Om omkretsen på rummet är tio meter, köper du tio meter matta om den ska monteras horisontellt. Bredden är två meter, vilket gör att det behövs en bård för att täcka väggen upp till taket. Vi har både mönstrade och enfärgade bårder som matchar väggmattorna. Vägg och bård skärs dock till av material från olika produktionsomgångar och kan därför skilja sig något i nyans.

Måste golv och vägg vara av olika material?

Väggar har högre brandskyddskrav än golv. Det innebär att våra produkter för vägg innehåller en högre andel brandhämmande mineraler. En konsekvens av det är att väggmaterialet blir något mindre flexibelt. Flexibiliteten är viktig att bevara i golvmaterialet som ofta viks längs väggar och rör. Därför använder vi två olika material i alla våra våtrumsgodkända kollektioner.

Material för badrum: Aquarelle

Kollektionen Aquarelle består av våtrumsmattor för golv, våtrumsväggar samt våtrumsbård som används för att täcka utrymmet mellan vägg och tak. Våtrumsmattor kan ge såväl ett enhetligt uttryck som känslan av mönstrad tapet. Aquarelle Våtrumsvägg kommer dels i mönster som matchar golven och dels i mönster som hämtar sin inspiration från tapetdesign. Till skillnad från iQ-golven är Aquarelle heterogen, den är alltså uppdelad i flera olika skikt. Aquarelle uppfyller branschens hårdaste krav på vattentäthet.

Material för badrum: iQ

“Homogen vinyl” är inget ord som brukar dyka upp i inredningsreportagen. Men detta material i ett skikt har gjort oerhörd nytta i offentliga miljöer. Sedan 2019 finns iQ-golven även tillgängliga för privatkunder, redo att installeras i badrum, tvättstugor och kök. Med ett iQ-golv får du ett extraordinärt flexibelt, tåligt och motståndskraftigt golv. iQ-golven är så flexibla att de lätt kan klä in alla typer av ytor, inredning, möbler och rör.

Alla våtrumsprodukter

Badrummet har blivit allt viktigare och kraven allt högre. Det ska inte bara vara snyggt, utan också hållbart, praktiskt, lättstädat, hygieniskt och prisvärt. Och framför allt vattentätt. Allt detta får du med våra våtrumsmattor för badrum.

Till alla våtrumsmattor