• Laddar...

Slipa golv

En vanlig fråga som trägolvsköpare brukar ställa i golvbutiker är om “golvet går att slipa om”. För nästan alla av Tarketts trägolv är svaret “ja”, men undantaget är våra träfanérgolv som ingår i kollektionen Viva. De tunna fanérgolven är både hårdare och mindre känsliga för intrycksmärken än parkettgolv, men på grund av sin konstruktion är det inte möjligt att slipa golven. En stor fördel med Tarketts parkettgolv är att de kan slipas och ytbehandlas flera gånger – vilket ökar golvens livslängd.

Slipa parkettgolv

De flesta av våra trägolv har samma grundkonstruktion av tre skikt: en bottenplatta, ett mellanlager och ett ytskikt. De två första lagren tillverkar vi av gran eller fur som växer snabbare än ädelträ. Det översta lagret, slitskiktet, är av ädelträ. Det är detta som går att slipa om 2-4 gånger beroende på produkt och slitage. Vid slipning kommer golvets utseendet att förändras vad gäller färg, struktur och hur ytan upplevs.

Vid slipning av flerskiktsparkett finns en risk för stavsläpp, vilket innebär att det översta skiktet kan lossna från underliggande skikt. Om stavsläpp inträffar handlar det vanligtvis om att ett fåtal stavar släpper som oftast kan limmas tillbaka, men i enstaka fall krävs det att brädan byts ut, och i värsta fall att hela golvet byts ut. Faktorer som kan öka risken för stavsläpp inkluderar golvets ålder och variationer i inomhusklimat. Det finns dock inget säkert sätt att förutse stavsläpp.

Att slipa parkettgolv kräver rätt utrustning och kunskap för att utföras korrekt. Att anlita professionell hjälp är det bästa sättet att uppnå önskat slutresultat. Här följer en sammanfattning hur golvslipning vanligtvis går till:

Förberedelse

Golvet måste förberedas innan slipningen påbörjas. Det innebär att ta bort alla möbler och rengöra golvet noggrant för att avlägsna smuts, damm och beläggningar. Golvet inspekteras för att säkerställa att slitskiktet är minst 1 mm tjockt och för att upptäcka eventuella skador eller andra problem som kan behöva åtgärdas innan golvslipningen påbörjas.

Golvslipning

Inledningsvis görs en grovslipning för att avlägsna golvets ytbehandling. De följande slipningarna görs med finare slipmedel för att jämna till ytan och ta bort märken eller repor efter grovslipningen. Till de svåråtkomliga områdena längs kanterna och i rummets hörn används speciella kantslipmaskiner.

Ytbehandling

Efter att golvet har slipats och dammsugits noggrant, kan ytbehandlingen appliceras. Till de vanligaste ytbehandlingarna hör lack och hårdvaxolja, som båda går att använda helt transparenta eller med valfri pigmentering som förbehandling. Valet av ytbehandling beror på personliga preferenser och önskat slutresultat.

Lister och socklar

För ett snyggt helhetsintryck är det viktigt att inte glömma lister och socklar. Passa på att slipa och behandla övergångslisterna. Golvsocklarna kan med fördel bytas ut. Väljer man att behålla de befintliga golvsocklarna kan ett nytt lager lack eller olja behövas för att matcha det nyfixade golvet.

Uppfräschning istället för att slipa golvet

Att slipa parkettgolvet är ett effektivt och hållbart sätt att förnya sitt golv. Men ett slitet golv behöver inte alltid slipas om, det kan räcka med en uppfräschning.

Tarketts trägolv är behandlade med antingen lack eller hårdvaxolja. Ett lackerat golv ger en stark och tålig yta, samtidigt som golvet behåller sin naturliga träkänsla. Ett hårdvaxoljat golv kräver mer underhåll, men förstärker träets naturliga egenskaper.

Med hjälp av vår Refresher för lackade golv eller Refresher för hårdvaxoljade golv kan du ge golvet en fräsch och förnyad känsla, utan att behöva slipa golvet.

Våra trägolv