• Laddar...

Pella Hedeby: "Golvet är basen som hemmet vilar på"

Det här är Pella

Namn: Pella Hedeby

Bor: Södertälje

Gör: Inredare och stylist

Pella Hedeby har jobbat som inredare och stylist i många år och börjar ofta med golvet när hon inreder. Tarkett träffade henne för en pratstund om hur man väljer rätt och vad som väntar på golvet i framtiden.

– Jag börjar gärna med golvet eftersom det är beständigt och har stor inverkan på känslan i rummet över tid. Väggfärg, möbler och textilier är lättare att ändra. Golvet är ett av de allra viktigaste elementen, som sätter stil, ton och känsla. Golvet är basen, som resten av hemmet vilar på.

I sina inredningar använder Pella ofta naturmaterial och färger hämtade från den nordiska naturen. Trä, sten och linne är återkommande inslag och influenserna kommer från hela världen, med japanskt hantverk och belgisk arkitektur som särskilda favoriter. Ändå känns hennes färgskala alltid självklar, med bleka paletter och djupa, jordiga nyanser sida vid sida.

Men hur hittar man sin stil när man inte har det som jobb?

– Samla inspirationsbilder! Använd Pinterest eller tidningar, klipp ut det du gillar och se vad som kommer igen, analysera den röda tråden. Och landar du i att ”Hjälp, det är jättespretigt!” så fråga ett proffs! Prata med någon i den lokala måleributiken, låt det ta lite tid. Det är lätt att få panik, det finns så mycket att välja på och det är inte alltid helt lätt att veta vad man vill. Då är mitt tips att tona ner allt lite extra, välj något naturligt som inte sticker ut för mycket. Då vet du att du inte kommer tröttna.

Och när man bestämt sig för ett nytt golv, vad är viktigast att tänka på?

– För det första, tänk långsiktigt. Måste du köpa nytt så gör ett hållbart val, med god kvalitet och stilmässig tidlöshet. Ett golv ser jag som beständigt, så det gäller att välja något du kan leva med över tid. Ett trägolv åldras ju med värdighet och kan slipas om och vårdas ömt även efter år av användning. Var inte rädd för patina! Sen rent praktiskt finns det ett par frågor man kan ställa sig:

Vilken stil kommer fungera för mig över tid?

Är det ett stillsamt plankgolv, en klassisk fiskbensparkett eller kanske en 3-stavsparkett där nyansen är avgörande? Hur ser hemmet ut i övrigt? Här hittar du ofta nyckeln till val av mönsterbild. Vilken nyans går bäst ihop med den känsla du vill nå? Ljusa golv skapar en luftig känsla, medan naturnära nyanser ger värme och mörka golv en elegant karaktär. De senaste åren har vi sett en tillbakagång till naturliga material och genuint hantverk. Många väljer idag långsiktiga lösningar med omsorg för natur och miljö.

Vilka typer av golv tror du vi kommer vi se mer av i framtiden?

– Jag tror på det genuina och att en naturlig enkelhet vinner i längden. I en värld där vi matas med ständiga intryck så ska hemmet vara en plats där vi kan landa och finna lugn för återhämtning och reflektion. Trägolv ger en mjuk bas i hemmet, som gjorda för att tassa omkring på barfota. Enkelt och elegant så lägger de grunden för resten av hemmet. Jag tror fortsatt på rejäla plankgolv som ger en lugn och stillsam bas, tillsammans med mönster som tidlös fiskbensparkett. Men även 2- och 3-stavsparketter kan lyfta i fina nyanser. Ett av mina favoritgolv nu är Tarketts Shade Ek Soft Beige i 3-stavsutförande. Med sin enhetliga mjuka ton och det liv som stavmönstret ger skapas det både ett lugnt och avslappnat intryck.

– Ett trägolv är både genuint och tidlöst och vinner i längden. Och med ett fint golv som grund behöver du inte addera så mycket annat för att skapa ett vackert hem.

Pellas bästa tips

1. Välj med omsorg och se golvet som en livslång investering.

2. Har du svårt att hitta din stil? Fråga ett proffs!

3. Det är inte fel att vara feg. Välj något du inte tröttnar på.

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Våra trägolv