• Laddar...

Golvvärme

Kallt ute - varmt inne

Idag byggs de flesta nya hus med golvvärme som standard. Många väljer också att installera golvvärme vid renoveringar av till exempel sovrum eller vardagsrum, för ökad komfort.

Nya system är självreglerande och har ett inbyggt skydd mot överhettning som ser till att temperaturen är rätt under hela dygnet. I äldre system saknas den automatiska funktionen, då behöver man manuellt styra hur varmt man vill ha det, genom att ställa in reglaget. Vid manuell inställning är det lätt hänt att golvet blir överhettat. Yttemperaturen på golvet får aldrig överstiga 27°c. Observera att det även gäller under mattor, möbler och inredning som står direkt på golvet.

Lyft på mattan

Mattor och möbler såsom bokhyllor, soffor och annat som inte står på ben stänger in värmen och kan orsaka stora skador på golvet. Om yttemperaturen överstiger den max tillåtna graden på 27°c kan det leda till att golvet torkas ut och man får lätt sprickor i parkettgolvet. Golvet kan även bli missfärgat av för höga temperaturer.

För att undvika skador på grund av för hög yttemperatur rekommenderar vi dig att lyfta på mattor och möbler. Kontrollera att temperaturen är rätt, använd en IR-termometer eller motsvarande verktyg som mäter temperaturen på golvytan. En snabb check kan hindra golvet från att bli förstört och därmed kan du spara pengar på att slippa laga golvet.

Undvik stora temperaturväxlingar

Undvik stora och snabba temperaturväxlingar av golvvärmen eftersom det innebär en stor belastning på golvet. Det är extra viktigt när du har parkettgolv, då det ligger i träets natur att svälla och krympa efter årstider och luftfuktigheten i rummet. Vi rekommenderar gradvis uppvärmning av parkettgolvet till exempel i stugan, om det är länge sedan golvet och rummet har varit uppvärmt. Följer man detta råd kan man undvika den största belastningen och därmed reducera risken för skador på golvet på grund av uttorkning och värme.

Golvvärme badrum

Det fina med ett vinylgolv i badrummet, kontra klinker- och stengolv, är att det är varmt och behagligt under fötterna även utan golvvärme. 

Men om golvvärme ändå önskas är det inget problem. Det går bra att kombinera en våtrumsmatta med golvvärme. Både elektrisk och vattenburen golvvärme. Detta så länge temperaturen inte överstiger 27 grader. Vinylmattor släpper effektivt igenom energin från golvvärmen till inomhusluften.

Vänligen var uppmärksam på att golvvärme i våtrum ställer särskilda krav. Rådgör alltid med en GVK-auktoriserad fackman före beslut. 

Golvvärme trägolv

Värmesystemet ska vara utformat så att det ger en jämn värme över hela golvytan och aldrig överstiger 27°C på någon del av golvet. Gäller även under mattor, skåp och så vidare. För att uppnå detta krävs ett självreglerande elektriskt eller rätt utformat vattenburet golvvärmesystem.

Ångspärr skall alltid appliceras vid golvvärme. Vid installation av vissa system ska brädorna installeras vinkelrätt mot golvvärmeslingorna. Brädor med traditionell fog skall limmas med så kallad tät punktlimning. När värmen passerar genom trägolvet så torkar detta mer än normalt, varvid springor kan uppstå under uppvärmningsperioden.

Undvik stora och snabba temperaturjusteringar av golvvärmen eftersom det innebär stor påfrestning på golvet. Bok har särskilt stora fuktrörelser, därför avråder vi från att använda det träslaget i kombination med golvvärme. Läs alltid våra läggningsanvisningar för golvet du ska installera.

Relaterat innehåll

Trägolv

Vi kombinerar hantverk med toppmodern produktion för att ge dig vackra, funktionella och hållbara trägolv. Varje trägolv är unikt och träets naturliga karaktär får hela rummet att leva.

Köp trägolv

Våtrumsmatta till badrum

Det spelar ingen roll hur snyggt ett badrum är om det inte är tätt. Aquarelle-kollektionen är VT-godkänd och uppfyller branschens hårdaste krav på vattentäthet.

Se våtrumsmattor