• Laddar...

Lägga vinylgolv

Lägga vinylgolv snabbt och enkelt

Vinylgolv och vinylklickgolv är praktiska eftersom du ofta kan lägga dem direkt ovanpå ditt nuvarande golv. Här får du veta vad du bör tänka på innan du ska börja lägga golvet. När det är dags för själva golvläggningen, börja med att läsa igenom våra utförliga läggningsanvisningar.

Förbered och planera

Låt vinylgolvet ligga plant i rummet minst ett dygn innan golvläggning. Då hinner golvet anpassas till temperaturen och blir lättare att hantera. Rengör det gamla golvet noga. Om du ska lägga ditt nya golv ovanpå ditt nuvarande, måste ytan vara helt plan. Antingen kan du ta bort golvlisten – det underlättar läggningen och ger ett snyggare slutresultat. Du kan även använda en trekantslist på golvlisten.

Vinylklickgolv

Vinylgolv med klicklåssystem läggs utan lim och är enkla att lägga. Oftast kan du lägga det direkt ovanpå ditt nuvarande golv, men ytan måste vara hård, plan och torr. När du ska lägga golvet sätter du distanskilar för att få rätt avstånd till väggar och andra fasta installationer, det ger golvet utrymme för rörelse. Efter det klickar du samman första raden av brädor/plattor vid kortändan. Klicka sedan ihop hela rader längs med långsidan.

Vinylgolv på rulle

Tänk först igenom hur golvet ska ligga. Är rummet långsmalt, blir det bäst om mattan läggs i rummets längdriktning. Är rummet kvadratiskt, läggs mattan så att skarvarna går mot den vägg där det största ljusinsläppet finns. Undvik att få skarvar precis innanför dörren.

Är ytan mindre än 25 kvadratmeter behöver inte vinylgolvet limmas, utan kan läggas löst ovanpå den gamla golvbeläggningen. 

Har du köpt en hel mattbit på rulle kan du kapa våderna med en krokkniv, se instruktioner i vår läggningsanvisning. Om du beställer golvet i färdigkapade längder slipper du det momentet. Rulla ut mattan med baksidan uppåt och mät av med en kapmån på 5-10 cm på båda sidorna. Om golvet ska mönsterpassas behöver du mer kapmån.

Läggning steg för steg

Relaterat innehåll

Vinylgolv

Våra vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem. Ett golv som är lätt att leva med helt enkelt.

Köp vinylgolv

Lägga golv

Oavsett om du väljer ett slitstarkt vinylgolv till köket, ett charmigt laminatgolv eller ett elegant parkettgolv till vardagsrummet är det viktigt att du har rätt verktyg och att du följer våra instruktioner noggrant.

Läs mer om golvläggning