• Laddar...

Skötsel av lackade parkettgolv

Lackade parkettgolv i hemmiljö - Inomhusklimat

Rätt rumsklimat, därmed temperatur och luftfuktighet är viktigt för att parkettgolv och trägolv inte ska förändras i formen mer än normalt. I nybyggda hus bör du vara mer vaksam på detta. Både byggfukt och hög fukt på sommaren kräver att du har god ventilation och uppvärmning. Inomhusluftens relativa fuktighet ska ligga mellan 30% och 60% RF. När det är kallt ute och du eldar inomhus kan det ibland bli för torrt, till och med under 30%, då krävs det att det tillförs fukt till luften genom till exempel en luftfuktare.

Om du har golvvärme installerat, tänk på att yttemperaturen på golvet aldrig får överstiga 27°C.

Nedan har vi samlat information om hur du bäst sköter ditt lackade trägolv, men läs även vår utförliga skötselanvisning, där finns alltid den senaste informationen.

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Daglig städning

Dammsugning eller torrmoppning räcker oftast som daglig rengöring av ett lackat trägolv. När du ska göra en grundligare rengöring bör du fukttorka golvet med en väl urvriden mikrofibermopp. Svabbgarn rekommenderas inte eftersom dem lämnar för mycket vatten kvar på trägolvet. Tillsätt några droppar Tarkoclean för lackade golv. Använd inte såpa på lackade trägolv, då kan det bildas en fet hinna på golvets yta.

Om du behöver punktbehandla fläckar rekommenderar vi att du använder en blandning av Bioclean och vatten spätt till 1:20. Spreja blandningen direkt på fläcken och gnugga med en mikrofibermopp.

När du haft ditt lackade golv i några år kan lackytan fräschas upp med Tarketts lackrefresher. Golvet får då ny lyster och blir mer lättstädat. Du applicerar Tarketts lackrefresher tunt med mikrofibermopp och i brädornas riktning. Var noga med att skaka flaskan ordentligt innan du använder den.

Smutsförebyggande åtgärder

Stoppa smutsen vid ytterdörren! Använd avtorkningsmatta, både utanför och innanför ytterdörren. Ju mer smuts du lyckas stoppa vid dörren, desto mindre städning blir det. Kom ihåg att grus nöter och skadar golvet.

Använd möbeltassar och skyddsmattor under rullande hjul, då det minskar risken för repor.

Spiller du något flytande på golvet ska der genast torka upp för att undvika permanenta fläckar.

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Hur får jag bort fläckar?

Fläck av

Tas bort med

Frukt, bär, saft, öl, vin, mjölk, grädde, kaffe och te.

Syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak, till exempel Tarketts Bioclean i ljummet vatten.

Choklad, fett, skokräm, gummiklacks märken, olja, tjära och asfalt.

Tvättnafta eller lacknafta.

Färgband, färgstänk, bläck, kulspetspenna och läppstift.

T-sprit.

Blod.

Kallt vatten.

Observera att feta/glansiga fläckar syns tydligare på golv med en matt yta (Proteco Natura Mattlack), särskilt i utrymmen med släpljus, som är mycket låga ljuskällor. Det kan bidra till att du behöver städa ditt golv oftare.

Tänk på att olika träslag har olika egenskaper bland annat hårdhet, intryck- och repkänslighet, färg, med mera. Alla trägolv påverkas av UV-ljus, när du öppnar paketen utsätts golvet för UV-ljus och färgen på alla trägolv kommer då att förändras. Körsbär och valnöt är de träslag förändras mest.

Proteco ytbehandling

Proteco ytbehandling inkluderar ett komplett sortiment av rengörings- och underhållsprodukter för dagligt och periodiskt underhåll, speciellt framtagna för trägolv från Tarkett. Följ även våra utförliga skötselanvisningar för bästa resultat.

Relaterat innehåll

Skötsel av hårdvaxoljade parkettgolv

Ytbehandling med hårdvaxolja ger ett hållbart golv som är vackert se på och skönt att gå på. Men över tid är slitage svårt att undvika och för att kunna njuta av golvets egenskaper länge behöver det skötas på rätt sätt.

Skötsel hårdvaxoljade golv

Alla skötselråd

För att ditt golv ska behålla sitt utseende och funktion är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Det spelar ingen roll om du valt trägolv, laminatgolv eller vinylgolv, alla våra olika golvmaterial kommer med skötselinstruktioner anpassade för just det golvet.

Läs mer om skötselråd

Alla parkettgolv

Vi kombinerar hantverk med toppmodern produktion för att ge dig vackra och funktionella parkettgolv. Ett parkettgolv är naturligt hållbart med färger och variationer som skapar en ombonad känsla i ditt hem.

Köp parkettgolv