• Laddar...

    Steg 8-10: Använd ditt moodboard till att lyckas med färg, mönster och budget

Steg 8: Lyckas med mönster

Variera små, mellanstora och stora mönster för en harmonisk helhet.
Var inte rädd för mönster! Att ha många mönster tillsammans i ett rum kan bli jättefint, men se till att ha något enfärgat där ögat får vila. För att få mönster att harmonisera med varandra, variera storlekarna. Ett mönster med stor mönsterbild passar bäst i kombination med ett mellanstort och ett litet mönster. Tänk också på vad som “leder” i rummet, vart blicken ska lockas först. Är det ett konstverk, ett överkast eller en soffgrupp? Försök att inte skapa konkurrens.

Vinylgolv på rulle från Tarkett Placeholder

Steg 9: Lyckas med färg

En fin färgpalett kan bli grunden till en hel inredning, oavsett budget.
En strategi för att skapa en färgpalett är att börja med en färg du tycker om. Googla färgen. Titta på inredningar, mode och design där färgen används. Hitta kombinationer du tycker om. Gör ett första besök i butiker och be personalen att hjälpa dig med förslag. När du kommit så här långt, gör en skiss av ditt rum. Det behöver inte bli snyggt. Skissen är till för att ge dig själv en klarare bild av var allt ska vara. Titta på vad rummet får för ljus och hur ljuset förändras under dagen. Kunnig butikspersonal kan hjälpa dig att anpassa färger efter rummets förutsättningar. Vill du måla en provruta av en färg på väggen, tänk på att göra den stor, så du ser ordentligt. Vill du se hur ett golv ser ut, köp en kvadratmeter och lägg ut på plats. Vill du ha ett enfärgat rum? Jobba med material/textur för att skapa variation. Håller du dig till en (eller några liknande) nyanser kan du i princip använda hur många material som helst utan att det blir spretigt.

Vinylgolv på rulle från Tarkett Placeholder

Steg 10:

Ju mer du lär dig om olika material, desto klokare kan du välja. Dyrast är inte alltid bäst.

Det svåraste med att inreda är ofta inte att hitta fina saker, utan att ha råd. Ett sätt är naturligtvis att köpa en sak i taget och låta inredningen växa fram över tid. Men vissa rum, som barnrum, badrum, kök och kontor måste ofta komma i ordning snabbt. Här gäller det att göra kompromisser som inte tummar på kvaliteten – kostnaden du ska räkna på är kostnaden över tid. Fråga butikspersonalen hur länge tillverkaren garanterar att ett material håller med normal användning. Tänk igenom hur rummet kommer användas. Har det mycket slitage — välj tåligare material. När du valt färg eller mönster — fråga butikspersonal om alternativ i olika prisklasser och prova hur de faktiskt ser ut. Lyckas du göra många kostnadseffektiva val kan det ge utrymme till enstaka mer exklusiva inköp.

TILLBAKA TILL FÖRSTASIDAN