• Laddar...

    Steg 5-7: Arrangera ditt moodboard

Steg 5: Digitalt eller fysiskt moodboard?

Att arrangera ditt moodboard ska vara smidigt. Välj den metod du är mest bekväm med.
Om du vill göra ett digitalt eller ett fysiskt moodboard beror på vad du är bekväm med. Du ska helst inte behöva lägga för mycket tid på teknik och layout. Men ett tips är att moodboards oftast är enklast att göra digitalt, särskilt om mycket av ditt inspirationsmaterial består av digitala bilder. Syftet är ju inte att ha ett fint objekt att visa upp, utan att du ska definiera din stil. Ditt digitala moodboard blir en minneslapp att bära med sig i telefonen och visa upp om det behövs. I nästa steg däremot, då du ska sätta samman en färg- och materialpalett, är det ofta lättare att jobba med fysiska material.

Vinylgolv från Tarkett Placeholder

Steg 6: Organisera ditt inspirationsmaterial

Sålla bort allt som inte passar din stil.
Nu är det dags att börja gallra. En strategi är att utgå från en enda bild. Något du redan äger, ett rum, ett mönster eller en färg du älskar. Vill du jobba digitalt, ta bilder på de fysiska objekten. Du kan använda verktyget color picker för att plocka ut färger från dina bilder. Vill du hellre jobba fysiskt, skriv ut dina bilder. Plocka bort det som inte passar. Sätt ihop till en helhet.

Vinylgolv från Tarkett Placeholder

Steg 7: Från moodboard till att välja färg och material

Ett färg- och materialcollage är bryggan mellan ditt moodboard och att börja inreda.

Ett moodboard uttrycker en känsla. Men den känslan måste översättas till en verklig inredning. När du gjort ditt moodboard är nästa steg därför ett färg- och materialcollage. Här använder du ditt moodboard till att välja ut de färger och material du faktiskt kommer att använda. Gå till butiker och be att få prover eller köp en liten mängd eller bit av materialet att ta hem. Bre ut på golvet (eller på en bit av det golv du funderar på att lägga). Arrangera och arrangera om. Se vad som passar. Ta med dina bitar på stan och prova mot köksluckor och lampskärmar. Du kan montera ditt collage på en baksida om du vill, men här finns en fördel att jobba med lösa material som lätt kan bytas ut och flyttas om. Ta bilder när du är nöjd.

MOODBOARD - SÅ GÖR DU STEG 8-10