Utgå från rummets förutsättningar och detaljer. Den första bild du bör samla på dig är en bild av ditt faktiska rum. Vad har rummet för egenskaper? Finns här detaljer att förhålla sig till, en kakelugn, stuckatur, ett speciellt fönster? Är rummet ljust eller mörkt? Stort eller litet? Har det en särskilt vacker sida dit du vill att blicken ska dras först? Skriv ner rummets förutsättningar. Ta bilder.
Finns det något du redan äger som inspirerar rätt känsla? Ett inredningsprojekt börjar sällan med ett tomt rum. Ofta har du redan saker du vill använda. Inreder du ett vardagsrum har du kanske redan soffan. Inreder du ett rum du inte haft förut, som ett hemmakontor eller barnrum, har du kanske ändå någon detalj du tycker om, exempelvis en pläd eller gardin. Ta bilder på dessa. Ett vanligt misstag är att börja med att måla väggar och lägga golv — för att sedan kanske upptäcka att färgerna inte passar med möblerna. En säkrare väg är att först inventera din befintliga inredning och sedan fatta beslut om färg och material till väggar och golv.
Sätt ord på vad du tycker om. Att sätta ord på din utmaning och vad du tycker om hjälper dig i nästa steg då du ska söka inspiration. Utmaningen kan exempelvis vara att “inreda liten hall”; “hemmakontor i sovrummet”; “barnrum åt treåring”; “ombonat vardagsrum”. Ställ frågor till dig själv (och din rumskompis, partner eller barn). Finns det något rum du verkligen älskat att vistas i? Hur såg det ut? Vilka saker, alla kategorier, tycker du är vackra? Vad är viktigt för dig?
Till exempel: “En oöm miljö där jag kan skapa”, “ett sommarhus där barnen kan springa in och ut med sandiga fötter” eller “mycket växter”. Hur ska ditt hem kännas? Formulera din egen berättelse: “Ett rum där allt tycks komma från hav och strand” eller “ett hem där varje rum bjuder in till skapande och inspiration”.
Nu är det dags att använda orden du skrivit ned för att söka efter inspiration. Spara bilder eller ta skärmdumpar och lägg i en mapp. Var inte alltför realistisk i det här skedet. Ser du en matta du tycker om men absolut inte har råd med — ta med den. Ett moodboard är ingen shoppinglista utan en upptäcktsfärd för att upptäcka din stil.
Hämta inspiration från film, konst, arkitektur, mode, smycken, natur, människor. Det kan vara ett porträtt av en människa i en miljö som fångar rätt känsla. Något som visar en färgkombination du tycker om. Lämna internet och sök igenom gamla och nya tidningar, butiker, loppisar. Samla tygbitar, stenar, ett smycke.