• Laddar...

Skötsel badrumsgolv, vägg och bård

Skötsel av Aquarelle våtrumsgolv, våtrumsvägg och våtrumsbård i hemmiljö

Temperaturen i badrummet bör vara minst 20°c dels för att det är behagligt, men också för att det driver ut skadlig fukt. Du kan till exempel installera en handdukstork som ger både sköna handdukar och torrare luft.

Här har vi samlat information om hur du bäst sköter ditt badrumsgolv och väggar, tänk dock på att alltid läsa och följa skötselanvisningens instruktioner, där finns alltid den senaste uppdaterade och gällande informationen.

Våtrumsmatta till badrum från Tarkett Placeholder

Ventilation i badrummet

Se till att du har en välfungerande ventilation i ditt badrum. Om ventilationen är dålig, kan det vara en idé att installera en liten fläkt. Fläktar som passar till de flesta ventilationskanaler och badrum finns att köpa i VVS-handeln.

Rengöring

Använd ett milt rengöringsmedel med ett pH värde på 7-9 och var noga med att följa anvisningarna om dosering på förpackningen. Överdosera inte. Vid torr rengöring kan du använda starkare medel, men var då väldigt noggrann när du sköljer med rent vatten, allt måste sköljas bort.

Golvbrunnen

Var noga med att rensa golvbrunnen. Om din golvbrunn är delvis igentäppt kan inte vattnet rinna undan ordentligt. Det kan leda till kostsamma vattenläckage, som lätt hade kunnat undvikas genom rensning av golvbrunnen.

Golvvärme

Om du har golvvärme installerat i ditt badrum med våra våtrumsgolv, var noggrann med att hålla temperaturen rätt. Yttemperaturen får nämligen aldrig överstiga 27°C.

Daglig städning

När du duschar kanske du inte tänker på de tvål- och kalkavlagringar och eventuellt ursköljd hårfärg som kan bli kvar på väggarna och golvet. För att undvika att det blir permanenta fläckar och beläggningar bör du använda en duschskrapa på både golv och väggar efter varje dusch. OBS! När du ska välja gummiskrapa bör du gå till en butik och fråga efter en migrationssäker gummiskrapa, då gummit på vanliga skrapor kan missfärga ditt golv om den blir stående på golvet.

När väggen ska rengöras bör du använda en mjuk fuktad svamp med lite allrengöringsmedel. För att rengöra golvet kan du använda en fuktig mopp eller trasa. När du har torkat klart, skölj noggrant med rent vatten och skrapa torrt med din migrationssäkra gummiskrapa!

Har det blivit mycket kalkavlagringar? Då kan du använda ett kalkborttagningsmedel. Rengör först plastväggen med ett surt rengöringsmedel med ett pH värde på <7, följ doseringsanvisningarna från tillverkaren. Använd aldrig ett repande skurmedel. Användning av en vit nylonduk är ofta tillräcklig.

Var uppmärksam på att hårfärgningsmedel, vissa färgämnen i plasttrasmattor, halkskydd under badrumsmattor, tryck av plastpåsar till exempel påsar med bomullsvadd som hänger mot en vägg kan ge upphov till bestående missfärgning i mattan/väggen. Även gummihjul på vagnar och leksaker, duschskrapor, möbeltassar av gummi och fötter på hushållsmaskiner kan ge fläckar vid direktkontakt med våtrumsmatta eller vägg.

Våtrumsmatta till badrum från Tarkett Placeholder

Hur får jag bort fläckar?

Det bästa är att alltid ta bort fläckar så fort dem blir till eller så fort de upptäcks. Ju nyare en fläck är ju lättare är det att ta bort den. Torka alltid rent med vatten efter att du har tagit bort en fläck.

Om du får limfläckar vid monteringen tar du bort dem med en vit nylonduk fuktad i T-sprit. Nya limfläckar tas bort med ljummet vatten och diskmedel.

Enstaka klackmärken går också bra att ta bort med en vit nylonduk.

Fläck av

Tas bort med

Frukt, bär, saft, öl, vin, mjölk, grädde, kaffe och te.

Syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak, till exempel Tarkett Bioclean i ljummet vatten.

Kulspetspenna, karbonpapper och smink.

T-sprit.

Choklad, kaffe, te, asfalt, fett, olja, klackar och skokräm.

Allrengöringsmedel eller tvättnafta och vit nylonduk.

Urin och uppkastningar.

Syntestiskt rengöringsmedel utan ammoniak, till exempel Tarkett Bioclean.

Blod.

Kallt vatten och ammoniak.

Tänk på att!

  • Plastgolv skadas av bensen, aceton, thinner och förtunning.

  • Hårfärgningsmedel kan ge bestående fläckar, både ren färgningsvätska som spills, men även den som är överskottsfärg och duschas ur håret. Rengör och torka därför efter varje dusch.

  • Färgämnen i plastartiklar kan ge missfärgningar vid direktkontakt med våtrumsytan.

  • Tänk på att ljusa golv- och väggmaterial kräver mer underhåll.

Relaterat innehåll

Våtrumsmatta till badrum

Det spelar ingen roll hur snyggt ett badrum är om det inte är tätt. Aquarelle-kollektionen är VT-godkänd och uppfyller branschens hårdaste krav på vattentäthet.

Se våtrumsmattor

Alla skötselråd

För att ditt golv ska behålla sitt utseende och funktion är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Det spelar ingen roll om du valt trägolv, laminatgolv eller vinylgolv, alla våra olika golvmaterial kommer med skötselinstruktioner anpassade för just det golvet.

Läs mer om skötselråd