• Laddar...

Skötsel av vinylgolv och vinylklickgolv

Så tar du hand om ditt vinylgolv hemma

En stor fördel med våra vinylgolv är att dem är mycket lättskötta. Golven har ett tunt osynligt och mycket starkt ytskikt som gör att smutsen aldrig får ordentligt fäste. 

Här har vi samlat information om hur du bäst sköter ditt vinylgolv, tänk dock på att alltid läsa och följa skötselanvisningens instruktioner, där finns alltid den senaste uppdaterade och gällande informationen.

Daglig städning

Om ditt vinylgolv bara är lätt nedsmutsat så räcker det ofta med att sopa eller dammsuga det för att få det rent. Om du behöver moppa golvet ska du använda en fuktig, väl urvriden skurduk eller mopp, gärna en mikrofibermopp. Använd vatten med lite allrent med pH 7-8, dosera enligt instruktioner på förpackningen. Överdosera ej! När du har gjort rent med rengöringsmedel, eftertorka med rent vatten så att inga rester av rengöringsmedlet finns kvar på golvet.

Skydda ditt golv

Var rädd om ditt golv, dra inte tunga möbler som ska flyttas, lyft dem. Använd möbeltassar på alla möbelben för att undvika bestående repor och intrycksmärken på golvet. 

Använd alltid en avtorkningsmatta i hallen, allra helst en utanför dörren och en innanför. Torka av så mycket grus utanför som du kan, då det ofta är repande gruskorn som skadar golvet. Om du torkar av skorna innan du kommer in så minskar du även nedsmutsningen av ditt golv, vilket kan minska behovet av städning.

Vinylgolv från Tarkett Placeholder

Allmänna råd

  • OBS! Vinylgolv skadas av bensen, toluen, aceton, klor, kolväten (tri och tera), cellulosaförtunning, oljevax och kraftskurpulver.

  • Gummihjul på vagnar och leksaker, betsade möbelben, möbeltassar av plast, gummi och fötter på hushållsmaskiner kan ge bestående fläckar. Om du är osäker, skydda golvet genom att lägga en mattbit, pappskiva eller liknande under. Lyft alltid tunga föremål och möbler, annars kan ditt vinylgolv förskjutas och skadas.

  • Även färgade ämnen från vissa typer av gångmattor av plast och textil tryck på plastpåsar, djuravföring och andra starkt färgade ämnen kan ge permanenta fläckar som inte går att ta bort.

  • Om ditt golv är löslagt ska ett golvskydd användas under kontorsstolar.

  • Löslagda golv bör dammsugas med ett borstmunstycke.

Hur får jag bort fläckar från mitt vinylgolv?

Fläck av

Tas bort med

Frukt, bär, saft, mjölk, grädde, läsk, öl och vin.

Allrengöringsmedel, eventuellt med lite ammoniak tillsatt.

Karbonpapper, färgband, stencil, kulspetspenna, bläck och läppstift.

T-röd.

Choklad, kaffe, te, asfalt, fett, olja, skolacksmärken och skokräm.

Allrengöringsmedel eller tvättnafta, vit/röd Scotch-Brite kan användas.

Urin, uppkastningar och exkrement.

Allrengöringsmedel.

Blod.

Kallt vatten och ammoniak.

Rost.

Allrengöringsmedel och oxalsyra.

Tuggummi.

Kylspray eller is i en plastpåse. Skrapa försiktigt med kniv/sickel.

Brännmärke av cigaretter.

Skrapa med kniv/sickel. Använd vit/röd Scotch-brite för efterpolering.

Golvlim.

Limtvätt, lacknafta, bearbeta med vit/röd Scotch-brite, torka noga med bomullstrasa.

Relaterat innehåll

Alla skötselråd

För att ditt golv ska behålla sitt utseende och funktion är det viktigt att du tar hand om det på rätt sätt. Det spelar ingen roll om du valt trägolv, laminatgolv eller vinylgolv, alla våra olika golvmaterial kommer med skötselinstruktioner anpassade för just det golvet.

Läs mer om skötselråd

Vinylgolv

Våra vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem. Ett golv som är lätt att leva med helt enkelt.

Köp vinylgolv