• Laddar...

Golv till fjällstuga

Så väljer du rätt golv till fjällstugan

Att fly vardagen under vinterhalvåret och bege sig till fjällen med familj och vänner är härligt tycker många.  När det är dags för renovering av fjällstugan eller om man ska bygga nytt behöver man ett tåligt golv! Vilket golv passar bäst i fjällstugan?  

Parkettgolv i fjällstugan är vackert, men kräver rätt underhåll och skötsel. Vill du istället använda din lediga fjällstugetid till avkoppling finns det väldigt bra alternativ som gör att du slipper oroa dig över golvet. Springer barnen in med pjäxorna efter en tur i backen? Glider hunden in på klorna? Följer snö med in i hallen? 

Vinylgolv - en renässans för ett traditionellt stuggolv

Vinylgolv i fjällstugor är väldigt vanligt i Sverige, det är ett smart och enkelt val. Man kan installera vinylgolv i hela stugan och får då ett fantastiskt hållbart och snyggt golv. Den mjuka och varma ytan gör det skönt att gå på och det tål att levas på. Husdjur, barn, personer som går in med skorna på och får med sig snö och slask in - inga problem, det är enkelt att underhålla och rengöra ett vinylgolv.

Vinylklickgolv är robusta golv som tål mycket. De är lätta att lägga med klicklåsfunktionen och kan installeras direkt på befintligt golv, så länge det har en hård, slät och plan yta. Klickvinyl finns i en mängd olika utföranden, från sten- och träimitation till spännande grafiska mönster. 

Vinylgolv från Tarkett Placeholder

Parkettgolv i stugan

Det kan bli riktigt vackert med ett parkettgolv i stugan, men det är ett par saker man bör tänka på. Om man föreställer sig en iskall vinterdag då man anländer till stugan och tänder en brasa eller sätter igång i värmen för att få upp temperaturen. Då sker en stor temperaturväxling.

Ett parkettgolv av trä krymper och sväller när temperaturen och luftfuktigheten förändras inomhus. När det blir så pass stora temperaturskillnader finns det en risk att ett flytande installerat parkettgolv spricker, eller att man får springor mellan brädorna. Det som händer när man värmer upp kall fuktig luft som kommer utifrån, är att den relativa luftfuktigheten sjunker och det blir torrt inomhus. Tänk på att:

  • Man måste ha jämn värme i ett rum där parkettgolv ska läggas. Inga temperaturer under 18°c är rekommenderade.

  • Den relativa luftfuktigheten i rummet ska ligga på mellan 30-60% för att ett parkettgolv ska trivas.

  • Om du ska lägga parkett, använd en hygrometer för att vara säker på att det är rätt luftfuktighet.

  • När man lägger golvet flytande måste man alltid ha en rörelsefog på minst 8-10 mm mellan golv, vägg och fasta installationer i hela rummet.

  • Läs alltid igenom våra läggningsanvisningar innan du påbörjar arbetet.

Ett parkettgolv lyfter inredningen och ger fjällstugan ett unikt uttryck. Idag finns många olika varianter, stilar och karaktärer av parkettgolv, vilket ger dig stor valmöjlighet. Elegant och exklusivt, sofistikerat med naturligt utseende eller rustika ekgolv med tydliga sågmärken?

Parkettgolv från Tarkett Placeholder

Laminatgolv

Laminatgolv är slitstarkt, reptåligt och enkelt att rengöra med torrmopp och dammsugare.  Det kan läggas ovanpå ett befintligt golv så länge det är plant och fungerar utmärkt med golvvärme. SoundLogic har en inbyggd akustikbaksida vilket gör att inga andra underlagsmaterial behövs, vilket kan vara smidigt när man t ex ska transportera allt material till en avlägsen stuga.

Laminatgolven består till 85% av träråvara och precis som ett parkettgolv är därför laminat känsligare för värmeväxlingar och fukt än vad ett vinylgolv är. Se läggningsanvisningen. 

Mönstren går från mörkt till ljust och har naturtrogna sten- och trämönster.

Laminatgolv från Tarkett Placeholder

Slipp frysa om fötterna

Traditionellt sett har man kanske inte haft golvvärme i fjällstugan, men det är behagligt med ett varmt golv.

Regeln för golvvärme är enkel, temperaturen får aldrig överstiga 27°c oavsett om det är vattenburen värme eller självbegränsande elektriska golvvärmesystem. Det är viktigt att man håller koll på yttemperaturen och tänker på att mattor, skinn och möbler kan göra att temperaturen stiger där dessa är placerade – vilket i längden kan skada golvet.

Glöm inte dörrmattan

Oavsett vilket golv du väljer, lägg en hallmatta innanför dörren och en avtorkningsmatta utanför ytterdörren där dina familjemedlemmar, vänner och gäster kan torka av skorna innan de kliver innanför dörren. Det kommer spara ditt golv från extra slitage och inte minst underlätta städningen.

Våra favoritgolv till fjällstugan

Vi har ett stort sortiment av golv som passar bra till fjällstugan med olika färger, former, mönster och egenskaper. Här är ett urval med några av de golv som vi tycker passar bäst i fjällstugan.

iD Inspiration Click Solid 55 | Contemporary Oak Grey Placeholder

Vinylgolv

iD Inspiration Click Solid 55 | Contemporary Oak Grey

490 SEK/m²
Köp
iD Click Ultimate 55 | Scandinavian Oak Medium Grey Placeholder

Vinylgolv

iD Click Ultimate 55 | Scandinavian Oak Medium Grey

550 SEK/m²
Köp
iD Click Ultimate 55 | Highland Oak Smoke Placeholder

Vinylgolv

iD Click Ultimate 55 | Highland Oak Smoke

550 SEK/m²
Köp
iD Click Ultimate 55 | Contemporary Oak Natural Placeholder

Vinylgolv

iD Click Ultimate 55 | Contemporary Oak Natural

549 SEK/m²
Läs mer
Iconik Texstyle | Fumed Oak Soft Beige Placeholder

Vinylgolv

Iconik Texstyle | Fumed Oak Soft Beige

409 SEK/m²
Köp
Iconik Texstyle | Gea Light Grey Placeholder

Vinylgolv

Iconik Texstyle | Gea Light Grey

409 SEK/m²
Köp
Iconik T-Extra | Legacy Oak Light Grey Placeholder

Vinylgolv

Iconik T-Extra | Legacy Oak Light Grey

369 SEK/m²
Köp

Våra golv

Vinylgolv

Våra vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem. Ett golv som är lätt att leva med helt enkelt.

Köp vinylgolv

Laminatgolv

Laminat är ett fantastiskt golvmaterial för ditt hem. Det är snyggt och erbjuder många stilar utan att kosta för mycket. Det är också slitstarkt, reptåligt och passar speciellt bra för familjer med hundar och barn.

Köp laminatgolv

Trägolv

Vi kombinerar hantverk med toppmodern produktion för att ge dig vackra, funktionella och hållbara trägolv. Varje trägolv är unikt och träets naturliga karaktär får hela rummet att leva.

Köp trägolv