Tänk på detta när du köper och installerar våtrumsmattor

Tarketts våtrumskollektioner uppfyller branschens hårda krav på vattentäthet och därmed är VT-godkända. Golv, vägg och bård läggs och monteras enligt GBR:s branschregler för tätskikt i våtrum. Installationen i våtrum bör alltid göras av en GVK-auktoriserad fackman, detta är särskilt viktigt eftersom försäkringen i många fall inte gäller annars. Följ läggningsanvisningen som finns här.

Montering av väggmatta och bård:

Var noga med att komma överens med golvläggaren åt vilket håll du vill att mönstret ska monteras. Vår rekommendation är den som syns på bilderna. Väggmattan monteras vanligtvis horisontellt och sveps runt rummet. Oftast blir det bara en enda skarv, vilket innebär att du får ett säkrare badrum. Väggmattan är 2 meter hög och måste därför kompletteras med en bård upp mot taket om mattan installeras horisontellt.
Bården kan ha samma mönster, eller så kan du välja något annat som matchar. Det är också snyggt att sätta en helvit bård om taket är vitt. Förslag på bårder som passar till varje vägg finns på produktsidan. Bård och väggmatta produceras vid olika tillfällen och kan därför skilja i nyans.
Om takhöjden är högre än 2,5 meter monteras väggmattan vertikalt i våder, precis som man gör med tapeter. Det är dock inte alla mönster som går att montera på detta sätt. Vilka väggmattor som passar att monteras vertikalt anges på produktsidan.
För dig som vill ha ett unikt badrum har vi tagit fram dekorväggar. Sätt dem som fondvägg eller i hela rummet. Vid installationen monteras grundväggen oftast runt hörnet och 10 cm in på fondväggssidan. Därefter monteras fondväggen så att den slutar inne i hörnet och till sist tätas skarven med Aquatät eller liknande. Fogarna till fondväggen får inte placeras i våtzon 1, d.v.s. i området där du duschar/badar. Läs alltid installationsanvisningen innan vägg och bård installeras.

Montering av golv:

Golvmattorna finns i 2, 3 och 4 meters bredd vilket innebär att du kan få ett golv utan skarv. Aquarelle-golven är tåliga, mjuka och sköna att gå på med en stabil konstruktion.
Golvmattor i 3 och 4 meters bredd är styvare än mattorna på 2 meters bredd på grund av att de är glasfiberförstärkta, denna information kan vara bra att förmedla till din golvläggare innan du beställer installationen.

Läs alltid installationsanvisningen innan Aquarellegolvet installeras.

Mönsterpassning

Mönsterpassning innebär att våderna måste förskjutas i förhållande till varandra för att mönstret ska gå ihop. Antal centimeter är således hur mycket intilliggande våd ska förskjutas.

Se vilka golv som kräver mönsterpassning i installationsanvisningen.

Svetstråd

Att svetsa plastgolv innebär att man sammanfogar två materialbitar med en svetstråd. När man installerar plastgolv i torra eller våta utrymmen används en varmluftssvets med ett speciellt munstycke för att säkerställa att det blir en vattentät fog. Vi rekommenderar färg på svetstråd på de flesta av våra produktsidor. Här kan svetstråden köpas.

För ett rum med 4 innerhörn och 1 ytterhörn går det åt cirka 1 m svetstråd, till uppviket, men beställ gärna lite extra för att vara säker på att det räcker till. Till golvet får man räkna hur många och hur långa skarvar det blir (bilden nedan illustrerar ett ytterhörn).

Nyanser på våra våtrumsprodukter

Vid beställning av samma våtrumsprodukt vid två olika tillfällen kan produkten skilja i nyans. Detta kan även hända vid beställning av två bitar/kap vid ett tillfälle. Kontakta vår kundservice för hjälp med beställningen av två kap.

Lim

Lim från följande limtillverkare rekommenderas:
• Ardex
• Bostik
• Casco/Sika
• Kiilto
• Uzin
Vi hänvisar till respektive limtillverkares rekommendationer för limrekommendationer och limningsmetoder för olika underlag. Limguider finns även här (extern länk) Lösningsmedelsbaserat kloroprenkontaktlim får inte användas p g a missfärgningsrisk.

Leveranstider

Våtrumsgolv med 2m bredd och våtrumsväggar och bårder levereras normalt inom 3-10 dagar. Våra våtrumsgolv på 3-4 meters bredd köper du i butik där leveranstiden varierar.

Längdmeter och kap:

Våra våtrumsprodukter beställs i längdmeter och kapas till önskad storlek. Dessa kap går att beställa från 1,1m upp till 18m.

Spill:

Vid all installation av plastmattor blir det spill över. Beroende på hur mattorna installeras blir det olika mängder spill. Planera installationen så det blir så lite spill som möjligt, men köp något fler kvadratmeter än vad ytan faktiskt är för att inte riskera att det blir för lite material.

Returer:

Eftersom våra våtrumsprodukter kapas till önskad storlek anses de vara en specialtillverkad produkt och omfattas därmed inte av ångerrätten enligt konsumentköplagen.